dinsdag 29 juni 2010

Architecten kunnen concurreren met catalogusbouwers

Concurrentie van catalogusbouwers is een veel gehoorde klacht van architecten. Deze woningen zijn goedkoper. Vaak prefab gebouwd, dus eerder klaar. En de koper van zo’n woning kan zijn eigen details kiezen in de afwerking. Een catalogusbouwer presenteert dit dan als ‘maatwerk’.
Maar waar concurreer je eigenlijk mee? Catalogusbouwers vertellen op hun website dat, wanneer je een architect inschakelt, de aannemer de uiteindelijke prijs bepaalt. Terwijl je bij hun meteen de prijs weet. Ook zou je te maken krijgen met meerdere partijen, waardoor het geheel onoverzichtelijk en daardoor duurder wordt.


Ik ken architecten die hier een goed tegenwicht in bieden. Zij bedenken alternatieven om toch betaalbaar een architectonische woning te bouwen. Soms ontzorgen ze hun particuliere opdrachtgever, zodat deze met één partij te maken krijgt. Dit noem ik architect-ondernemers.

Voorbeelden:

Een architect heeft speciaal voor particulieren deze website gemaakt: http://www.bouwenmoetleukzijn.nl/. Zijn concept ‘Quality Island’ zorgt ervoor dat met een goede voorbereiding (zoals een stappenplan voor de particuliere opdrachtgever) de ontwerp- en bouwkosten laag gehouden worden. Dit doet hij in samenwerking met de aannemer. Ook is hij het aanspreekpunt voor zijn opdrachtgever tot het huis wordt opgeleverd.
 
De volgende architect heeft zijn opdrachtgever het verhaal van de bouw van zijn woning zelf laten doen in een weblog: http://bnr156.blogspot.com/ . Zij vertellen enthousiast dat hun bijzondere woning snel stond, door prefab lichtbetonnen wanden en aluminium vliesgevels. Een betere promotie, dan een tevreden opdrachtgever, kan haast niet!


Sommige architecten stimuleren het particulier opdrachtgeverschap, zoals deze architect met een Moodboardgenerator op zijn website http://www.hm.nl/ . Daarnaast heeft dit bureau een afgesloten omgeving voor zijn particuliere opdrachtgevers, genaamd: ‘Mijn Woning’. De specifieke informatie zoals over duurzaamheid, bouwvergunningen en subsidies zijn daar te zien.

Waarom concurreren? Je kunt ook samenwerken met een bouwbedrijf dat catalogusbouw aanbiedt. Het initiatief ‘Mijn Eigen Gerijde Huis’ is hier een voorbeeld van. Je kunt als particulier je eigen huis ‘ontwerpen’ met een applicatie via de website, gemaakt door de architect en het bouwbedrijf. (www.mulderobdam.com/megh ).

Een ketensamenwerking, tussen architect en andere bouwpartijen, kan tot een uniek product leiden. http://www.lofthome.nl/ is hier een voorbeeld van. Energie- en onderhoudsvriendelijke woningen met een ruim woonleefklimaat. En… betaalbaar!

Wat vind jij? Kan een architect concurreren met een catalogusbouwer? Heb je misschien zelf een inspirerend voorbeeld?

2 opmerkingen:

  1. Interessante observatie!
    Je zou ook kunnen zeggen: architecten zetten een stap richting catalogusbouw en bieden hun klant steeds meer proceszekerheden (tijd, geld, communicatie). Maar dan met behoud van architectuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een catalogusbouwer is geen aanbieder van een maatwerkoplossing. Een Architect weet dat zon, wind, ligging, emoties etc. van invloed zijn op een woning en z'n architectuur. Ga je hieraan voorbij, wat bij catalogusbouwers veelal het geval is dan mis je kansen.

    BeantwoordenVerwijderen