maandag 14 juni 2010

Is een architect ook ondernemer?





Één van de eerste vragen die ik stel aan een architect, met een eigen bureau, is:'voel je jezelf ondernemer?' Vaak krijg ik dan 'nee' als antwoord. Dan vraag ik door:


  1. moet je jouw eigen opdrachten binnen zien te halen?
  2. moet je investeren in jouw eigen bedrijfsmiddelen, zoals hardware, software, werkruimte en auto?
  3. ben je zelf verantwoordelijk voor het, door jou opgeleverde ontwerp of advies?
  4. werk je met personeel of met stagiaires, die aangestuurd moeten worden?


Als je een groot deel van deze vragen met 'ja' beantwoordt, ben je ondernemer. Zorg er dan ook voor dat jouw bureau geleid wordt als een onderneming. Een ondernemer durft risico te nemen, maar kan ook (financiële) klappen opvangen. Een ondernemer is gedreven om zijn doelen te bereiken. Niet alleen de korte-termijn-doelen, maar ook de meer strategische lange-termijn-doelen.
Ik weet dat een architect vooral mooie dingen wil maken. Mijn boodschap is:'zorg dat het je ook wat oplevert'. Ik bedoel dan niet genoeg om van te leven, maar genoeg om te investeren in de toekomst van je bureau.

 
Een ondernemer ziet kansen, waar anderen obstakels zien. Architectondernemers hebben zelfs een voorsprong op ondernemers uit andere branches. Ze zijn vooral creatief in het vinden van oplossingen en bedenken soms innovatieve concepten voor hun eigen bureau. Dit kan zich uiten in nieuwe diensten. Vooral de crisis in de bouw zorgt voor versnelling van innovatie. Ik zie bureaus die een verschuiving doormaken van ontwerpend bureau naar adviserend bureau. Voorbeelden hiervan zijn:


  • bureaus die kennis hebben ontwikkeld in duurzame concepten adviseren collega-architecten die ook duurzaam willen bouwen.
  • sommigen hebben zich gespecialiseerd in het ontwerpen voor specifieke doelgroepen en adviseren de overheid, woningcorporaties of collega's over deze doelgroep.
  • sommigen nemen zelf het initiatief tot bouwen in samenwerking met een ontwikkelaar of met een bouwmanagementbureau.
  • bureaus die BIM-tools hebben ontwikkeld bieden dit nu aan bij andere bureaus.


Wat kun je leren van deze voorbeelden?


Als er zaken zijn waarin jij je onderscheidt van anderen en je bent er goed in, denk dan eens aan een ander businessmodel. Met andere woorden: je kunt ook verdienen aan het advies dat je anderen geeft.




Wat denk jij. Is een architect ook ondernemer? Heb je misschien ook inspirerende voorbeelden?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten